Výzvu proti vládnym školským novelám už podpísalo vyše 380 ľudí

10.09.2012 Bratislava

Bratislava 10. septembra (TASR) - Zástupcovia stavovských a mimovládnych organizácií súkromných a cirkevných škôl spustili v nedeľu (9.9.) spoločnú výzvu, v ktorej žiadajú úpravu v školských novelách z dielne rezortu Dušana Čaploviča (Smer-SD). Dožadujú sa v nej "odstránenia tých ustanovení z predkladaných návrhov zákonov, ktoré nadraďujú záujmy samospráv ako zriaďovateľov škôl a školských zariadení nad záujmy neštátnych zriaďovateľov škôl a školských zariadení, rodičov a detí".

Výzva je adresovaná premiérovi Robertovi Ficovi, ministrovi školstva Čaplovičovi a šéfovi parlamentného výboru pre vzdelávanie Mojmírovi Mamojkovi (všetci Smer-SD). Jej online verziu doteraz podpísalo viac ako 380 ľudí.

Iniciátori výzvy konkrétne namietajú proti novelám zákonov o financovaní škôl a o odbornom vzdelávaní. Druhá z nich má napríklad dať krajom právomoc rozhodovať o počte tried, voči čomu majú signatári výzvy výhrady. "Samosprávy ako zriaďovatelia vlastných škôl a školských zariadení sa dostanú do absolútne nadradeného postavenia voči neštátnym zriaďovateľom a budú v rozsiahlom konflikte záujmov rozhodovať o bytí a nebytí škôl a školských zariadení, ktoré zriaďujú neštátni zriaďovatelia," uvádzajúci signatári výzvy.

Obavy legislatívne opatrenie vyvoláva aj u Konferencie biskupov Slovenska (KBS). "Sme presvedčení, že navrhované právne úpravy prehlbujú diskrimináciu neverejných zriaďovateľov škôl a školských zariadení a budú viesť k ich postupnej likvidácii," tlmočil stanovisko KBS jej predseda Stanislav Zvolenský.

Novela zákona o financovaní škôl podľa iniciátorov neúmerne zvýši administratívu a byrokraciu pre centrá voľného času (CVČ). Po novom by totiž finančné prostriedky na záujmové činnosti mali dostávať obce, v ktorých majú deti trvalý pobyt. Tie by ich následne prideľovali zariadeniu, ktoré dieťa navštevuje. V súčasnosti pritom peniaze dostávajú priamo mestá a obce, kde deti navštevujú jednotlivé centrá voľného času.
 

Vyberte región